Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Ασκήσεις με το κλίμα, το CO2 και τα αιολικά

Μερικά από τα "επιχειρήματα" που άκουσα:

1. Κάνει πιο πολύ ζέστη παρά ποτέ και θα καταστραφούμε. Aυτό το διάγραμμα χρησιμοποιήθηκε σαν επιχείρημα,  μάλλον από εδώ, δείχνει την ατμοσφαιρκή θερμοκρασία και την συγκέντρωση CO2 τα τελευταία 400.000 χρόνια (από αναλύσεις πυρήνων πάγου) :



Μόνο που, χωρίς να ξέρω οτιδήποτε για το θέμα,  το γράφημα λέει ότι 1) η θερμοκρασία αλλάζει, περιοδικά, τα τελευταία 400.000 χρόνια, +/-10 βαθμούς, και ότι τώρα είμαστε σε θερμή περίοδο, δηλαδή δεν συμβαίνει κάτι πρωτοφανές.  Και εάν η ιστορία επαναλαμβάνεται, η τωρινή θερμή περίοδος θα τελειώσει σε 1.000 ή όσα χρόνια. 2) ότι η πτώση της θερμοκρασίας ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ της πτώσης του CO2. Πρώτα αλλάζει η ατμοσφαιρική θερμοκρασία στην γη, και μετά αλλάζει η περιεκτηκότηα  σε ατμοσφαριρικό CO2 (αυτό είναι συμαβό και με τον Νόμο του Henry, εξ άλλου, την διαλυτότητα αερίων στο νερό):


Εάν η θερμοκρασία αλλάζει +/- 10 βαθμούς τα τελευταία 400.000 χρόνια και εάν η αλλαγή στο CO2 έπεται της αλλαγής της θερμοκρασίας, γιατί ακριβώς φοβόμαστε τόσο πολύ;  Έκαιγε κάποιος καύσιμα πριν 80.000 ή 160.000 χρόνια;  Ή έβαζε κάποιος αιολικά και άλλες ΑΠΕ και έπεφτε ή θερμοκρασία; Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο και αλλάζει η θερμοκρασία;

2.  Επειδή λοιπόν θερμαινόμαστε και θα λιώσει η Ανταρκτική (που η συγκεκριμένη μάλλον μιά χαρά είναι), να βάλουμε αιολικά να μειώσουμε το CO2 και να μην θερμανθούμε. Και όταν ρώτησα "πώς εξηγεί το ότι δεν έπεσε το CO2 στην Γερμανία με τις πολλές ΑΠΕ", η μία απάντηση ήταν ότι "δεν πιστεύει τα στοιχεία της http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/data/data-viewers/greenhouse-gases-viewer ! Και εγώ είμαι δύσπιστος με κάτι τέτοια, αλλά:  Οι εκπομπές CO2 από την ηλεκτροπαραγωγή της Γερμανίας μειώθηκαν μετά την επανένωση της Γερμανίας (κλείσιμο παλιών μονάδων Ανατολικής Γερμανίας), και με το κράχ του 2008. Οι ΑΠΕ;  Οι εκπομπές της Γερμανίας, από ηλεκτροπαραγωγή, με 35% ΑΠΕ το 2016, είναι σε αυτό το γράφημα από την ΕΕΑ:



Το γράφημα δείχνει μείωση των εκπομπών μεταξύ 1990 και 1993, με το κλείσιμο παλαιών λιγνιτικών μονάδων της τότε Ανατολικής Γερμανίας.  Και την απότομη μείωση με το κραχ του 2008.  Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης της κατανάλωσης είναι η ύφεση!  Το ερώτημα είναι, "γιατί αρνούμαστε αυτό που δείχνουν τα στοιχεία";

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου